Waar je wél wat aan hebt.

Tjitske Reidinga, Tom Groot en Bauke Mollema geven Scheid Advies. Waar je wél wat aan hebt. Zodat jij minder afval krijgt. En beter scheidt. Met zo min mogelijk moeite.

Scheid Tips

Scheid Tip #1

Waar je ze koopt kun je ze kwijt! Alles met een batterij of stekker lever je apart in. Bijvoorbeeld op de milieustraat. Of gewoon in de winkel waar je hem koopt. Zo weet je zeker dat het optimaal gerecycled wordt.

Scheid Tip #2

Doe je etensresten in de Biobak! Want van jouw restjes wordt compost gemaakt. En compost is superfood voor jouw tuin. En met een handig Biobakje op je aanrecht kun je al jouw etensresten heel gemakkelijk scheiden!

Scheid Tip #3

Glas mag mét deksel in de glasbak! Handig toch? Glas kan eindeloos gerecycled worden. 83% van het glas wordt al hergebruikt. Doe jij mee om de 100% te behalen?

Scheid Tip #4

Knoop je oude schoenen aan elkaar. Stop ze in een waterdichte zak en breng ze naar de textielbak. Zo krijgen jouw oude schoenen een tweede leven.

Scheid Tip #5

Doe je papier in de papierbak. Bij je thuis of bijvoorbeeld bij de supermarkt. Papier kan tot wel 7x gerecycled worden! Neem een doosje oud papier mee als je gaat winkelen of boodschappen doen!

Scheid Tip #6

Maak een foto van je koelkast! Voordat je boodschappen doet. Zo weet je precies wat je in huis hebt. En gooi je niet onnodig eten weg.

Scheid Tip #7

Wat geef jij door? Jouw vaas, kast of lamp verdient een tweede leven! Breng je spullen naar de kringloop.

Scheid Tip #8

Hang een tas en huissleutels bij elkaar! Bijvoorbeeld aan je kapstok. Zo weet je zeker dat je nooit een tas vergeet als je de deur uit gaat.

Scheid Tip #9

Ga naar de markt! Zo voorkom je een hoop afval. Wil je graag minder afval, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Steeds meer mensen zijn alle verpakkingen zat en kopen hun producten op de markt. Dat is gezellig en de producten zijn hartstikke vers! Een goed begin naar een duurzame keuken.

Scheid Tip #10

Start een appgroep met je buren om (tuin)gereedschap aan elkaar uit te lenen. Veel gereedschap gebruiken we vaak niet meer dan 1 x per maand. Zo hoef jij geen nieuw gereedschap te kopen en je buren ook niet. Dubbel zo duurzaam!

Scheid Tip #11

Breng goede kleding, die jou niet meer staat of past naar de kringloop. En stop oude, versleten kleding in de textielbak! Gooi je oude kleding nooit in de grijze container want dan kan het niet worden gerecycled!

Scheid Tip #12

Op 22 april 2023 is het Earth Day! De dag waarop we stilstaan bij ons verbruik en de invloed hiervan op de aarde. Minder afval is minder gebruik van grondstoffen. Gun dus jouw apparaat een tweede ronde. Weggooien is zonde! Breng het bijvoorbeeld naar een repair café. Daar zijn er ruim 25 van in Noord-Nederland. Dus altijd één bij jou in de buurt! Samen halen we er alles uit!

Scheid Tip #13

Al die plastic zakjes voor groente en fruit zorgen voor veel onnodig afval. Neem dus voortaan een herbruikbaar groentezakje mee als je boodschappen gaat doen!

Scheid Tip #14

Koop bewust! Bijvoorbeeld: eieren in karton in plaats van plastic.

Wist je dat bijna één vijfde van al ons afval bestaat uit verpakkingen? Kies daarom voor duurzame verpakkingen. Bijvoorbeeld eieren in een doosje van gerecycled karton in plaats van een plastic doosje.

Scheid Tip #15

Heb jij een kat? Dan hebben we een Scheid Tip voor je: gooi gebruikte kattenbakvulling niet bij het Gft, maar bij het restafval! 

De meeste kattenbakvulling is namelijk niet composteerbaar of bevat stoffen die niet in compost thuishoren. Bijvoorbeeld houtkorrels of snippers. Ook kan kattengrit van papier, soja of maïs schroot drukinkt bevatten. Dit hoort ook niet thuis in compost.

Voor & Na #1

Van shampoofles naar koffiezetapparaat! Stop je lege shampoofles in de grijze bak (Sortibak), dan krijgt het een tweede leven. Bijvoorbeeld als koffiezetapparaat! Benieuwd hoe? Bekijk de vlog van Iris Kroes!

Voor & Na #2

Van drinkpak naar drinkbeker! Stop je lege drinkpak in de grijze bak dan krijgt het een tweede leven. Bijvoorbeeld als drinkbeker! Benieuwd hoe? Bekijk de vlog van Iris Kroes!

Voor & Na #3

Van lege batterij naar pan! Als je batterijen inlevert, worden de materialen opnieuw gebruikt. Bijvoorbeeld voor het maken van een pan! Goed hé?

Lege baterijen horen niet thuis in de grijze bak. Er zitten namelijk gevaarlijke en brandbare stoffen in. Lege baterijen kun je op heel veel plekken inleveren! Bijvoorbeeld in de supermarkt.

Geef het door #1

Geef het door! Plastic afval stop je in de grijze bak! De machines van Omrin scheiden moeiteloos alle soorten en maten plastic, blik en drinkpakken. Zo krijgt jouw afval een tweede leven! Benieuwd hoe? Bekijk de vlog van Iris Kroes!

En als jij je afval goed scheidt, zoals GFT, glas en textiel, heb je bijna alleen maar plastic afval in jouw grijze container. Kortom goed afval scheiden dus! Dan krijgt jouw afval een tweede leven.

Geef het door #2

Geef het door! Plastic, blik en drinkpakken stop je in de grijze bak (Sortibak)! De machines van Omrin scheiden moeiteloos alle soorten en maten. Zo krijgt jouw afval een tweede leven! Benieuwd hoe? Bekijk de vlog van Iris Kroes!

De Scheid Tip van Amber

De Scheid Tip van Amber voor Koningsdag: Heb jij nog spullen die je kwijt wilt? Zet ze op de bekende websites, breng ze naar de lokale kringloop of naar de milieustraat. Ook kapotte spullen zijn grondstoffen voor nieuwe!

De Scheid Tip van Hilly

De Scheid Tip van Hilly: Kreuk je papier om te checken of het papier is, en of het dus in de Papierbak mag! Wist je dat papier tot wel 7x gerecycled kan worden?

De Scheid Tip van Kevin

De Scheid Tip van Kevin: Maak van oud brood wentelteefjes of een heerlijke tosti!

De Scheid Tip van Sanne

De Scheid Tip van Sanne: Koop cadeautjes bij de kringloop! Sinterklaas en kerst komen er aan. Dat betekent lootjes trekken. Beperkt budget? Bij de kringloop vind je verschillende cadeautjes voor een lage prijs!

De Scheid Tip van Dirk

De Scheid Tip van Dirk: Niet blij met je Sinterklaascadeau? Geef het door! Zet ze op de bekende websites of breng ze naar je lokale kringloopwinkel.

De Scheid Tip van Jorieke

De Scheid Tip van Jorieke: “Koop je kerstkleding, -versiering én -cadeaus bij de kringloopwinkel! Zo vond ik deze galajurk met glittertasje! Mooi hé? Waarom zou je nog NIEUWE kerstpullen kopen? Iets nieuws is niet nieuw te zijn!” Alle kringloopwinkels hebben kerstversiering, die net zo mooi in je boom hangen als nieuwe decoratie. Zo geef je kerstspullen een tweede leven. Heb jij deze Kerst iets gescoord bij de kringloopwinkel?