Waar je wél wat aan hebt.

Bauke Mollema en Marit Bouwmeester geven Scheid Advies. Waar je wél wat aan hebt. Zodat jij minder afval krijgt. En beter scheidt. Met zo min mogelijk moeite.

Deel hier jouw Scheid Tip

Scheid Tips

Scheid Tip #1

Waar je ze koopt kun je ze kwijt! Alles met een batterij of stekker lever je apart in. Bijvoorbeeld op de milieustraat. Of gewoon in de winkel waar je hem koopt. Zo weet je zeker dat het optimaal gerecycled wordt.

Scheid Tip #2

Doe je etensresten in de Biobak! Want van jouw restjes wordt compost gemaakt. En compost is superfood voor jouw tuin. En met een handig Biobakje op je aanrecht kun je al jouw etensresten heel gemakkelijk scheiden!

Scheid Tip #3

Glas mag mét deksel in de glasbak! Handig toch? Glas kan eindeloos gerecycled worden. 83% van het glas wordt al hergebruikt. Doe jij mee om de 100% te behalen?

Scheid Tip #4

Knoop je oude schoenen aan elkaar. Stop ze in een waterdichte zak en breng ze naar de textielbak. Zo krijgen jouw oude schoenen een tweede leven.

Scheid Tip #5

Doe je papier in de papierbak. Bij je thuis of bijvoorbeeld bij de supermarkt. Papier kan tot wel 7x gerecycled worden! Neem een doosje oud papier mee als je gaat winkelen of boodschappen doen!

Scheid Tip #6

Maak een foto van je koelkast! Voordat je boodschappen doet. Zo weet je precies wat je in huis hebt. En gooi je niet onnodig eten weg.

Scheid Tip #7

Wat geef jij door? Jouw vaas, kast of lamp verdient een tweede leven! Breng je spullen naar de kringloop.

Scheid Tip #8

Hang een tas en huissleutels bij elkaar! Bijvoorbeeld aan je kapstok. Zo weet je zeker dat je nooit een tas vergeet als je de deur uit gaat.

Scheid Tip #9

Ga naar de markt! Zo voorkom je een hoop afval. Wil je graag minder afval, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Steeds meer mensen zijn alle verpakkingen zat en kopen hun producten op de markt. Dat is gezellig en de producten zijn hartstikke vers! Een goed begin naar een duurzame keuken.

Scheid Tip #10

Start een appgroep met je buren om (tuin)gereedschap aan elkaar uit te lenen. Veel gereedschap gebruiken we vaak niet meer dan 1 x per maand. Zo hoef jij geen nieuw gereedschap te kopen en je buren ook niet. Dubbel zo duurzaam!

Scheid Tip #11

Breng goede kleding, die jou niet meer staat of past naar de kringloop. En stop oude, versleten kleding in de textielbak! Gooi je oude kleding nooit in de grijze container want dan kan het niet worden gerecycled!

Scheid Tip #12

Op 22 april 2021 is het Earth Day! De dag waarop we stilstaan bij ons verbruik en de invloed hiervan op de aarde. Minder afval is minder gebruik van grondstoffen. Gun dus jouw apparaat een tweede ronde. Weggooien is zonde! Breng het bijvoorbeeld naar een repair café. Daar zijn er ruim 25 van in Noord-Nederland. Dus altijd één bij jou in de buurt! Samen halen we er alles uit!

Voor & Na #1

Van shampoofles naar koffiezetapparaat! Stop je lege shampoofles in de grijze bak (Sortibak), dan krijgt het een tweede leven. Bijvoorbeeld als koffiezetapparaat! Benieuwd hoe? Bekijk de vlog van Iris Kroes!

Voor & Na #2

Van drinkpak naar drinkbeker! Stop je lege drinkpak in de grijze bak dan krijgt het een tweede leven. Bijvoorbeeld als drinkbeker! Benieuwd hoe? Bekijk de vlog van Iris Kroes!

Geef het door #1

Geef het door! Plastic afval stop je in de grijze bak! De machines van Omrin scheiden moeiteloos alle soorten en maten plastic, blik en drinkpakken. Zo krijgt jouw afval een tweede leven! Benieuwd hoe? Bekijk de vlog van Iris Kroes!

En als jij je afval goed scheidt, zoals GFT, glas en textiel, heb je bijna alleen maar plastic afval in jouw grijze container. Kortom goed afval scheiden dus! Dan krijgt jouw afval een tweede leven.

Geef het door #2

Geef het door! Plastic, blik en drinkpakken stop je in de grijze bak (Sortibak)! De machines van Omrin scheiden moeiteloos alle soorten en maten. Zo krijgt jouw afval een tweede leven! Benieuwd hoe? Bekijk de vlog van Iris Kroes!