Menu
U sorteert voor, wij doen de rest!

Scheiden, omdat het kan

Jaarlijks wordt in Fryslân per persoon zo’n 200 kg afval opgehaald. Dat zit allemaal in de Sortibak. Zo’n beetje de helft hiervan hoort helemaal niet in de grijze container thuis.

GFT             63 KG
PAPIER     10 KG
TEXTIEL    7 KG
Glas             5 KG
AEEA           1 KG
KCA              1 KG

GFT 63 kg (dat is 30%)
Nog ongeveer 30% van het afval (in gewicht) in de Sortibak bestaat
uit gft-afval. Dat is vooral het natte, organisch keukenafval. Dat hoort in de Biobak.

Oud papier 10 kg
Per persoon per jaar halen we nog 10 kg oud papier en karton uit de Sortibak. Zonde, want als het papier eenmaal vervuild is, dan kunnen we het nooit meer opnieuw gebruiken. Terwijl we papier normaal ongeveer zeven keer kunnen recyclen. De papiervezels worden wel steeds korter en na ongeveer zeven keer zijn ze op.

Textiel 7 kg
In Nederland verdwijnt jaarlijks nog zo’n 140 miljoen kilo textiel in de vuilnisbak. Afvalverwerkers verbranden dat. Zonde, want zeker 65% is nog opnieuw te dragen als kleding, of is herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel. De andere 35% wordt vervezeld tot bijvoorbeeld isolatiematten, of verhuisdekens.

Glas 5 kg
Eén kilo glas in de glasbak levert één kilo aan nieuw glas op. Ongeveer 60% van de grondstoffen die producenten gebruiken, bestaat uit hergebruikt glas. Glas kan eindeloos gerecycled worden.

Elektrische apparaten
Wecycle hergebruikt 80% van de elektrische apparaten en 90% van de spaarlampen. Jaarlijks verdwijnt zo’n 35 miljoen kilo aan kleine apparaten en lampen in de Sortibak. Dat kan dan niet meer hergebruikt worden. Bovendien is de kans groot dat er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.