Menu

Wat doe ik met plastic, metalen en drankenkartons (PMD)?

Wat doe ik met plastic, metalen en drankenkartons (PMD)?

De inwoners van Friesland hebben het makkelijk: plastic, metalen en drankenkartons (PMD) hoeven niet gescheiden te worden aangeboden, maar mogen allemaal in de Sortibak. Dat hebben we te danken aan nascheiding. Nadat het afval is opgehaald bij de inwoners, wordt het door een machine gescheiden en vervolgens getransporteerd naar verwerkers die de materialen recyclen. Deze manier van scheiden is niet alleen veel makkelijker voor de burgers, maar blijkt ook veel effectiever. PMD is een waardevolle bron van herbruikbare grondstoffen.

 

Nascheiding

De processen in de nascheidingsinstallatie zijn gebaseerd op de verschillen in grootte, gewicht en materiaal van het afval. Het afval wordt eerst in grote trommels losgemaakt en daarna in drie stromen gesorteerd. Uit deze stromen worden met diverse technieken plastic, metalen en drankenkartons gescheiden.

Plastic

Lees meer over plastic nascheiding: www.samenhalenwealleseruit.nl/plastic-afval


 

Metalen

Uit het afval uit de Sortibak worden in de nascheidingsinstallatie eerst met magneten de ijzerhoudende metalen gehaald zoals bierdoppen, blikken, blikjes frisdrank, oude pannen en koffiekannen. De metalen gaan naar de metaalindustrie die ze verder verwerken tot bijvoorbeeld nieuwe fietsen en vrachtauto’s.

 

Drankenkartons

Drankenkartons horen niet bij het oud papier, maar in de Sortibak. Dat komt door de plastic of aluminium coating aan de binnenkant van de verpakking. Met behulp van licht en infraroodcamera’s worden de drankenkartons uit het afval gehaald. Verwerkers scheiden de aluminium coating of plastic en het papier van elkaar. De verschillende materialen zijn vervolgens geschikt voor recycling.

 

Overig

Behalve PMD mogen ook andere producten in de Sortibak zoals luiers, pennen, plastic speelgoed, stofzuigerzakken, kattengrit en dierenontlasting.

Weet jij waarom de ontlasting van honden en katten in de Sortibak hoort? Ontlasting van deze vleeseters bevat bacteriën die we niet bij het GFT-afval in de Biobak willen hebben, omdat GFT-afval wordt gecomposteerd en op die manier weer in onze voedselketen terecht zou kunnen komen.Bekijk hoe de nascheidingsinstallatie werkt