Menu

Omrin ontwikkelt Biobakje van 100% gerecycled kunststof voor betere afvalscheiding

Omrin ontwikkelt Biobakje van 100% gerecycled kunststof voor betere afvalscheiding

Hoe zorg je ervoor dat groente-, fruit en keukenafval ook écht in de Biobak verdwijnt? Door het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dus heeft Omrin, samen met gemeenten en de industrie, een uniek Biobakje ontwikkeld van gerecycled kunststof uit ons eigen plastic afval. Naast de bestaande ‘grote’ Biobak zorgt dit speciale, gerecyclede Biobakje – geschikt als keukenafvalbakje op het aanrecht – voor extra gemak, zodat er een betere scheiding van gft-afval komt. En door van gerecycled kunststof een nieuw Biobakje te maken, is de kringloop van twee afvalsoorten gesloten.

Met deze unieke samenwerking zet Omrin, samen met een aantal gemeenten in Friesland, Groningen en de industrie, circulaire economie écht op de kaart. Van grondstof naar product, van product naar afval, van afval terug naar grondstof. Hoe beter de kringlopen worden gesloten, des te minder grondstoffen we nodig hebben. Dit past bij de strategie van Omrin waarbij sluiten van kringlopen centraal staat.

Het Biobakje is gemaakt van 100% gerecycled kunststof PP (van huishoudelijk afval) en 100% gerecycled kunststof PS (afval van koelkastbehuizing). Het gaat om een handzaam en vaatwasserbestendig afvalbakje met afneembaar deksel (om stankoverlast te beperken) met een volume van 2,9 liter. Het is een puur regionaal product dat direct uit de afvalstroom komt. Omrin zorgt hierbij voor de inzameling en sortering van het afval met een uniek scheidingsconcept en neemt hiermee haar rol als innovator en aanjager van de circulaire economie. De industrie, waaronder VITA Plastics uit Leek, heeft meegedacht en produceert de Biobakjes. In eerste instantie worden zo’n 60.000 Biobakjes gemaakt.

Vijftien gemeenten* hebben zich bereid getoond om actief mee te werken aan deze unieke samenwerking en al Biobakjes besteld voor haar inwoners. Binnenkort worden circa 60.000 Biobakjes breed verspreid in Friesland en Groningen. Doel is om de productie verder te verhogen om de kringlopen nog breder te sluiten.

*deelnemende gemeenten zijn: Ferwerderadiel, Franekeradeel, Dantumadiel, De Fryske Marren, Dongeradeel, Harlingen, Het Bildt, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, De Marne en Winsum.