Menu
U sorteert voor, wij doen de rest!

Nieuwe sport: zonder plastic verpakking kopen

Wie: Maartje

Woont: in Mantgum

Gooit weg: 1x p/m halve Sortibak

Scheidt: alles

“Sinds kort heb ik een nieuwe sport. In de supermarkt alleen nog groente en fruit aanschaffen dat niet in plastic is verpakt. Nou, ik kan je vertellen, dan wordt je avondmaal vrij karig. Het hangt nog af van waar je naartoe gaat, maar over het algemeen eet ik in deze tijd sperziebonen, rode bieten, courgette, of witlof. Daarmee is het wel gezegd. Zelfs om de pompoen zit plastic!” Maartje uit Mantgum gaat dan ook het liefst vrijdag even naar de markt in Leeuwarden. De trein in en met acht minuten ben je er.

Ze begon ermee toen de kinderen het huis uit waren. Waarom niet eerder? “Gemak”, antwoordt ze eerlijk. “Als je even snel boodschappen wilt doen, dan let je niet op wat je meeneemt en hoe dat verpakt is. Dan wil je gewoon na je werk zo gauw mogelijk het eten klaar hebben voor vier personen.” Sinds een jaar is de jongste ook het huis uit en vanaf dat moment ging Maartje anders koken. “Ik had meer tijd en nam ook meer tijd ervoor.”

Leveranciers, daar begint het

“Ik ging kijken naar wat het seizoen te bieden heeft. Dat maakte de gerechten al heel anders. En als je daar bewust mee bezig bent, dan kijk je automatisch ook anders naar de schappen. Ga er maar eens voor staan. Je houdt niet voor mogelijk wat er allemaal in plastic geseald is. Als we minder afval moeten produceren, dan moeten we beginnen met een pleidooi bij leveranciers.”

Markt: minder afval

In het rijtje seizoensgroente hoort de courgette er nu trouwens niet bij, geeft Maartje toe. “Maar dat is een van de weinige groentes die hier in de super zonder plastic verpakking ligt. Tegenwoordig ga ik op vrijdags naar de markt in Leeuwarden. Eigen tas mee en alles los erin. Lekker goedkoop, duurzaam zonder afval en ik ben zo weer thuis!”

Op verzoek van de geïnterviewde gebruiken we alleen haar voornaam