Menu
U sorteert voor, wij doen de rest!

Helena produceert jaarlijks 500 kg minder afval

Wie: Helena Ytsma

Woont: Burgum

Gooit weg: 1x p/m Sortibak legen (gezin van vier)

Scheidt: alles

Helena produceert jaarlijks 500 kg minder afval

Bij de introductie van ‘baby’s blije droge billetjes’ is het misgegaan. In de eerste drie jaar van een kinderleven gooien ouders gemiddeld 5.650 luiers in de prullenbak. Je leest het goed: vijfduizendzeshonderdvijftig luiers. Hoeveel afval zou je besparen als je katoenen (en tegenwoordig ook bamboe), wasbare luiers gebruikt? “Veel”, aldus Helena Ytsma uit Burgum. “Wij besparen thuis jaarlijks 500 kg afval.”

We praten met een luierconsulente die moeder is van twee jonge kinderen, dus als iemand het kan weten, is zij het. Helena Ytsma koos heel bewust voor wasbare luiers toen ze haar eerste kreeg. “De oudste, nu drie, was al zindelijk bij 2,5 jaar. Dat komt mede door die luiers. Kinderen leren sneller dat ze niet met natte billen hoeven rondkruipen. Maar als je een luier hebt die droog aanvoelt, zoals bij wegwerpluiers, dan is er dus ook geen noodzaak hem uit te doen.”

Helena adviseert aanstaande en jonge ouders over het gebruik van de wasbare luier. Er bestaan veel vooroordelen over die ze graag wegneemt. “Mensen hebben er vaak een heel vies beeld bij, terwijl het enige verschil is dat je de luier niet in de prullenbak, maar in de wasmand gooit. Tegenwoordig vangt een inlegvel de meeste ontlasting op. Ja, daarna moet je het nog even ophangen, maar als dat ‘t is? Kleine moeite.”

Voor de kinderen

Dat we hier te maken hebben met een milieubewuste moeder is duidelijk. Ze geeft ook ongeveer 1,5 jaar borstvoeding. Daarmee geeft ze niet alleen haar kinderen het beste, maar bespaart ze bovendien potjes en flesjes en pakken kunstvoeding. Of Helena glas, papier, apparaten en batterijen scheidt, hoeven we haar dus niet eens te vragen, dat spreekt voor zich. Ze heeft dat van huis uit meegekregen. Helena: “Weet je wat het is? Je laat je kind opgroeien in dit milieu en je wilt dat je kind een goede toekomst heeft. Ik wil ze straks toch niet met een enorme afvalberg achterlaten?”

Vogels met plastic dopjes in darmen

Op de vraag wat de beste manier zou zijn om mensen die nog niet scheiden, over te halen om dat wel te doen, zegt Helena: “Ik denk dat je ze moet raken. Met de neus op de feiten drukken. Als je weet dat vogels plastic dopjes in hun darmen hebben, dan moet dat je toch bewust maken dat het zo niet kan? Dat komt door het afval dat wij zomaar weggooien. We moeten mensen blijven informeren. Als je zoveel afval produceert, heeft dat gevolgen voor de aarde – en dus ook voor de mensheid.”

Het begint bij de producent

“De producent, daar moeten we beginnen, die sealt alles wat los en vast zit. Van komkommer tot courgette, alles zit tegenwoordig in plastic. Misschien als wij met z’n allen weigeren dat nog langer te kopen, dat er dan aan de productiekant iets verandert. Maar de consument houdt van gemak. Die koopt kant-en-klaar eten, moet je kijken hoeveel plastic verpakkingsmateriaal daar omheen zit. Hoeveel zou het schelen als we dat soort dingen niet meer aanschaffen? In Groningen is er al een verpakkingsvrije winkel. Die zou ik ook wel willen hebben hier in Frysl├ón!”

‘Als je zoveel afval produceert, heeft dat gevolgen voor de aarde – en dus ook voor de mensheid. Je laat je kind opgroeien in dit milieu en je wilt dat je kind een goede toekomst heeft. Ik wil ze straks niet met een enorme afvalberg achterlaten.’