Menu
U sorteert voor, wij doen de rest!

Gewoontes doorbreken – interview Siska Ruiter

Bewust bezig met afval of juist niet? Iedere week interviewen we bekende en minder bekende Friezen over hun afvalscheidingsgedrag. Deze week heeft Siska Ruiter Bos het over het veranderen van gewoontes.

Wie: Siska Ruiter Bos
Woont: in Joure
Gooit weg: drie zakken restafval (om de week), met een gezin van vier
Scheidt: alles wat er te scheiden valt

‘Ergens moet de gedachte ontstaan: Hey, wat ik nu doe, dat kan eigenlijk niet’

Afval scheiden? Siska loopt in het kantoorgebouw gerust met haar koffiepadje van de ene kant van het pand helemaal naar de andere kant, om het in de biobak te gooien. Niet al het papier gaat echter in de papierbak bij vormgeefster Siska Ruiter (1970). Foutje? Nee hoor, zeker niet! Ze maakt er nieuw papier van.

Zo puur en eenvoudig mogelijk leven, dat is het credo van Siska Ruiter Bos: “Niet extra consumeren als het niet nodig is, daar ben ik wel bewust mee bezig ja. Daar hoort afval scheiden bij. Niet meer dan logisch.”


Gewoontes doorbreken

“Ik blijf echter wel bij dat ene vraagstuk hangen: hoe komt het dat mensen gewoon klakkeloos alles in dezelfde bak gooien? Want daar zijn er veel van. Ik denk dat het te maken heeft met gewoontes. En probeer een gewoonte maar eens te doorbreken, daar heeft niet iedereen zin in. Dat kost tijd en moeite.”


Anders denken

Het gaat erom de manier van denken te veranderen, maar hoe doe je dat, vraagt Siska zich hardop af. “Ergens moet de gedachte opkomen van: ‘Hey, wat ik nu doe, dat kan eigenlijk niet’, als iemand bijvoorbeeld de lege flessen toch maar thuis in de container gooit.”
Hoe kunnen we mensen stimuleren afval te scheiden?

“Misschien moeten we foto’s laten zien van hoe erg het gaat worden als we zo met de aarde blijven omgaan als we nu doen. Foto’s inkleuren en ze zo bewerken dat alle bomen blauw zijn, het water bruin en de lucht gifgroen. Maar ja, of dat helpt? De mensen die hun afval al niet scheiden, denken dan waarschijnlijk toch: ‘Ja eh, boeien.'”

handgeschept-papier
Anekdote

Dat Siska een natuurliefhebber is, wordt direct wel duidelijk als ze haar laatste creatie laat zien. Een boekje met een kaft van boomschors, met daarin zelfgemaakt, handgeschept papier. “Van melkpakken, koffiefilters, gras, riet, maïs maak ik nieuw papier. Noem het recycling in zijn zuiverste vorm. Ik maak er kaarten van, of schriften. Het is niet alleen mooi om te doen, het laat ook zien wat er allemaal mogelijk is. We kunnen vernieuwen en hergebruiken door met de natuur samen te werken.”