Menu
U sorteert voor, wij doen de rest!

Geef je kinderen een mooie wereld

Wie: Daniëlle Vinckers

Woont: in Utrecht

Gooit weg: om de dag een volle vuilniszak (gezin van 4)

Scheidt: nagenoeg niks, tot nu!

 

Geef je kinderen een mooie wereld

Op de vraag of ze afval scheidt, antwoordt ze: “Eh… een beetje. We zijn in de startfase, zullen we het zo zeggen?” Daniëlle woont in de stad Utrecht. Voor het huis staat een bak voor het groente-, fruit- en tuinafval, al jaren ongebruikt. Maar daar komt verandering in!

 

“Het glas hebben we altijd wel apart gedaan. Ja, vroeger gooide ik nog wel eens een klein potje tussendoor in de zak, maar daar ben ik mee gestopt. En ik geef toe: gisteren stond ik met een leeg potje appelmoes in m’n hand in de keuken, ik hield het boven de afvalbak en bedacht me ineens. Heb het uiteindelijk toch afgewassen en bij de glasbak gezet.

Toen ik tegen m’n dochter van zeven zei dat we vanaf nu afval gaan scheiden, riep ze geschrokken: “Oh nee! Papa en jij moeten niet gaan scheiden!” Snel herhaald: “Nee lief, het afval, we gaan het afval scheiden.” En dat zei me eigenlijk ook wel veel; dat mijn dochter niet eens weet wat dat is. Het is aan ons om haar dat bij te brengen. Mijn kinderen ook de reden dat ik hier bewuster mee wil omgaan.”

 

Puur luiheid

Als je altijd alles zomaar in de bak heb gegooid, dan kost het wel moeite om daarin verandering te brengen. Een bonnetje van de winkel? Die gaat, hop, de vuilniszak in. Zonder erbij na te denken. “Mijn man is daar wel anders in hoor, die scheidt echt alles heel secuur, maar ik denk dan bij zo’n klein papiertje: ja dahag, daar ga ik niet voor omlopen.”

 

De glasbak is er. De papierbak ook. En nu dus nog de GFT-bak. Maar die moeten ze nog aanschaffen, vertelt Daniëlle. “Hij moet wel bij de andere passen. Ik hoef niet zo’n gek plastic groen ding in m’n huis. Als ze daar nou eens mee beginnen; om die bakken wat aantrekkelijker te maken. Maar goed, de wil is er. We gaan ervoor.” Op de vraag waarom ze voorheen het afval niet scheidde, antwoordt ze resoluut en eerlijk: “Oh, gewoon geen zin. Echt puur luiheid.”

 

Mooie wereld

Toen ze laatst een tekst voorbij zag komen op Facebook, over hoeveel GFT-afval we bij het restafval gooien, terwijl we daar compost van kunnen maken, dacht ze: ‘Het is ook van den zotte dat ik dat niet doe. Ik heb zelf twee kinderen op de wereld gezet. Je wilt ook dat zij een mooi leven hebben op een mooie wereld.’ En dat was het moment van de ommekeer.

 

100 kg minder afval

Op de melding dat we in Nederland voor 2020 per persoon per jaar 100 kg minder afval moeten produceren, reageert ze met open mond en grote ogen: “Och, hemeltje, HONDERD KILO? Dat kan niet. Onmogelijk!” Maar als je bedenkt dat daarvan 63 kg uit GFT-afval bestaat, dan is met het scheiden van groente-, fruit-, en tuinafval dus al meer dan de helft bereikt.

 

Hip prullenbaksysteem

“Het gaat natuurlijk om bewustwording, maar ik ben toch ook voorstander van mooi design. Kan niet iemand iets bedenken? Een hip prullenbaksysteem waar je alles in één keer in kwijt kunt? Nu loop je aan de ene kant van de kamer te klooien met een doos waar al het papier in moet. In de voorraadkast staat een krat voor het glas en voor het gft-afval moet je weer naar buiten.” Ze lacht: “En die bruine bak daar, die mag dan ook gelijk wel wat hipper!”