Menu

Bij mij thuis

Hoe werkt het?

Om grondstoffen goed te kunnen scheiden, is het handig om te weten welke container waarvoor bedoeld is. En dus: wat daar wel en niet in mag. In uw gemeente doet u PMD (plastic verpakkingen, metalen en drankenkartons) in de Sortibak. Dit wordt nog nagescheiden. Organisch afval (etensresten, keuken- en groenafval) gaat in de Biobak.

Grondstoffen scheiden, verschil per provincie
Elke gemeente in Nederland heeft een eigen beleid. Er zijn gemeenten waar inwoners plastic, petflessen, blikjes en kartonnen flessen vooraf zelf scheiden. In de 23 gemeenten van Friesland waar Omrin het afval voor verwerkt, hoeft dat niet. Omrin heeft namelijk een scheidingsinstallatie in Heerenveen (zie film).  Hierdoor scheiden we effectief 50 kilogram kunststof per huishouden per jaar uit het afval. Ter vergelijking: bij gemeenten waar bij de bron gescheiden wordt (dus, door inwoners zelf) is dat 25 kg per jaar.

Welke grondstof waar?

Wat hoort in de Sortibak?

  1. Kunststof verpakkingen, blik, drankenkartons (melk en sappakken en –pakjes
  2. Afval dat niet gerecycled kan worden, zoals luiers, stofzuigerzakken, chipszakken, etc.

De verpakkingsmaterialen van kunststof en blik en de drankenkartons winnen we terug en worden hergebruikt. De rest gaat naar de verbrandingsinstallatie. Lees de scheidingswijzer voor meer informatie en plak de sticker die u thuisgestuurd krijgt op de Sortibak, dat helpt u te herinneren aan wat er wel en niet in mag.

Wat hoort in de Biobak?

  1. Etensresten, organisch keukenafval, groente-, fruit- en tuinafval, klein snoeiafval, snijbloemen, koffiefilters en -pads.
  2. Kattengrit met milieukeur (overige kattengrit moet in de Sortibak)
  3. In de Biobak mogen ook composteerbare plastic zakjes voorzien van het kiemplantlogo.

De inhoud van de Biobak wordt gecomposteerd. Lees de scheidingswijzer voor meer informatie.