Menu

Hergebruik van grondstoffen

Hergebruik van grondstoffen

Om grondstoffen opnieuw te kunnen gebruiken, moeten we ze op de juiste manier scheiden. Alleen dan is het mogelijk daarvan een nieuw product te maken. Wat gebeurt met al die materialen?


Organisch keukenafval

Organisch afval wordt hergebruikt als compost. Een waardevolle meststof voor de tuin. Omrin gebruikt organisch afval ook voor de productie van biogas. Van dit biogas wordt een deel omgezet in elektriciteit. Voldoende elektriciteit om een plaats als Heerenveen een jaar van stroom te voorzien!

Sorti-weetje: Ruim 30% van het afval (in gewicht) in de Sortibak bestaat uit organisch keukenafval, wat eigenlijk in de Biobak hoort.


Papier

Van oud papier wordt papierpulp gemaakt. Dat gebeurt door het nat te maken en te vermalen. Van dat pulp wordt nieuw papier gemaakt. Maar liefst 82% van het nieuwe papier dat in Nederland gemaakt wordt, bestaat uit karton en oud papier. Papier is dus geen afval, maar een waardevolle grondstof.

Sorti-weetje: Ongeveer 10 kg oud papier en karton per persoon per jaar belandt nog in de Sortibak. Zonde, want papier dat eenmaal uit het recyclingproces is of vervuild is, valt nooit meer te hergebruiken.


Glas

Eén kilo glas in de glasbak levert één kilo aan nieuw glas op. Een pure win-winsituatie dus. Verpakkingsglas kunnen we eindeloos opnieuw gebruiken, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Als glas goed op kleur is gescheiden, kan van de glasscherven weer opnieuw wit (doorschijnend), groen of bruin glas gemaakt worden. Ongeveer 60% van de grondstoffen die producenten gebruiken, bestaat uit hergebruikt glas.


Textiel

In Friesland zijn twee sorteercentra die het ingezamelde textiel sorteren. Het textiel dat nog bruikbaar is, gaat naar de kringloop. Wat niet opnieuw te gebruiken is, wordt vervezeld. Daarvan worden weer verhuisdekens, isolatiematerialen en judomatten gemaakt.

Sorti-weetje: Jaarlijks verdwijnt in Nederland nog zo’n 140 miljoen kilo textiel in de vuilnisbak en wordt dus onnodig verbrand. Hiervan is 65% nog herdraagbaar als kleding of herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel.


Plastic verpakkingsafval

Tuinmeubilair, kratten, speelgoed en fleecetruien: allemaal producten die gemaakt wordt van het plastic verpakkingsafval dat u in de Sortibak gooit. Omrin maakt zelfs nieuwe containers van hergebruikt kunststof; een primeur voor Friesland!


AEEA

Afgedankte elektronische en elektrische apparatuur en lampen kunt u kwijt bij diverse inleverpunten van Wecycle, onder andere bij de milieustraat maar ook bij bouw- of supermarkten. Wecycle hergebruikt 80% van de elektrische apparaten en 90% van de spaarlampen.

Sorti-weetje: Jaarlijks verdwijnt zo’n 35 miljoen kilo aan kleine apparaten en lampen in de Sortibak. Dat kan dan niet meer hergebruikt worden. Bovendien is de kans groot dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

Kringloop-weetje: Nog bruikbare elektrische of elektronische apparaten kunt u inleveren bij de kringloopwinkel.


KCA

Klein chemisch afval bestaat hoofdzakelijk uit producten die giftig, brandgevaarlijk of op een andere manier schadelijk zijn. Het is daarom heel belangrijk dat deze stoffen apart ingezameld worden en niet in het milieu terechtkomen.

Denk hierbij aan:

  • batterijen
  • accu’s
  • verf
  • lijm
  • bestrijdingsmiddelen
  • olieproducten (lampolie)
  • Ook oude of overtollige medicijnen vallen onder KCA.

Weetje: KCA bewaart u thuis in de milieubox of Jekko en brengt u daarna naar de milieustraat.