Menu
U sorteert voor, wij doen de rest!

Van afval tot nieuw product

Afval is waardevol. Waarom? Omdat we er nieuwe spullen van kunnen maken. Wat jij in de Sortibak gooit, krijgt later een nieuw leven, in een andere vorm. En dat is mooi, want daardoor hoeven we geen nieuwe grondstoffen uit de aarde te halen voor nieuwe producten. Willen we de aarde niet uitputten, dan moeten we anders met ons afval omgaan.


Afval scheiden

Begin dit jaar startten we als Friese gemeenten en Omrin met de Sortibak-campagne. We willen mensen er (nog meer) van bewust maken hoe belangrijk het is om afval thuis al goed te scheiden. Het plastic haalt Omrin later nog uit het afval. Dat doen we anders dan in de meeste provincies, juist omdat we door die nascheiding veel meer plastic verzamelen uit het afval. En die kunststoffen zijn een belangrijke grondstof voor nieuwe producten.


Van petfles tot plastic krat

Zie afval als waardevolle grondstof. We maken van petflessen uiteindelijk weer een nieuw plastic krat, tas of fleece trui en nog veel meer andere dingen. Dat is toch super! Zeker 60% van het afval dat in de Sortibak hoort, kunnen we nog hergebruiken. Afval is grondstof!