Menu
U sorteert voor, wij doen de rest!

Container minder vol – interview met Sabrina

Wie: Sabrina Wolffenbuttel

Woont: in Hooglanderveen (provincie Utrecht)

Gooit weg: 1 zak per 2 weken (vierpersoonshuishouden)

Scheidt: plastic, papier, glas, gft, chemisch en grof vuil

Container minder vol

In Friesland haalt de scheidingsinstallatie van Omrin in Heerenveen al het plastic (kunststof verpakkingsmateriaal) uit het huishoudelijk afval. Dat hoeven mensen dus niet vooraf thuis te scheiden. Door deze nascheiding haalt de afvalinzamelaar gemiddeld veel meer plastic uit het afval.

Sabrina Wolffenbuttel woont in de provincie Utrecht, waar inwoners het plastic afval thuis moeten scheiden. “Daarmee is onze grijze container een stuk minder vol geworden. Dan zie je ineens pas hoeveel plastic wij in deze maatschappij verbruiken, echt onvoorstelbaar!”

Al sinds jaar en dag scheidt Sabrina haar afval. “Eigenlijk al vanaf dat we die slogan hoorden: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ en dat is toch algauw zo’n twintig jaar geleden. Alles wat je daaraan kunt bijdragen, dat moet je doen.” Sinds vorig jaar scheiden ze in het gezin ook het plastic afval. Dat gaat er in Utrecht anders aan toe dan in Friesland, waar het scheiden van plastic achteraf nog gebeurt, in de nascheidingsinstallatie in Heerenveen.

Plastic maatschappij

In Hooglanderveen waar Sabrina woont, staat naast de flessencontainer, de papier- en de textielbak nog een container voor al het plastic. Sabrina brengt al het verpakkingsmateriaal trouw naar die speciale afvalcontainer. “Sinds ik dat apart in m’n handen heb, merk ik eigenlijk pas hoeveel dat is! En dan kijk je ineens ook anders naar de boodschappen die je haalt. Echt alles is in plastic verpakt. Komkommers, paprika’s, courgettes, broccoli, er is haast geen stuk groente dat je zonder plastic kunt aanschaffen. Dat is toch wat?”

Bewustwording

Steeds vaker koopt ze dus anders in, met minder plastic. Heel gemakkelijk is dat niet in deze consumptiemaatschappij, zegt ze: “Ik zie wat voor een enorme grootverbruikers wij zijn. En ik heb niet de illusie dat ik het alleen kan oplossen. Maar als je jouw stukje kunt bijdragen, dan doe je dat. Ik vind dat ook gewoon niet meer dan logisch.”

Hoe zouden we het anders kunnen aanpakken?

Op de vraag hoe we mensen bewuster kunnen maken op het thema afval, zegt ze resoluut: “Laat mensen maar betalen per kilo restafval. Dan merk je het direct in je portemonnee. Kijk, alles wat je niet scheidt, komt bij het restafval. Hoe minder restafval je bij de straat zet, hoe minder kosten je zou hebben. Misschien dat het helpt?”

Meer weten over het nascheiden van plastic? Kijk hier